Miten näet itsesi ja muut?

coaching havaintovääristymät itsensätunteminen johtopäätökset oivaltamaan taitotraining tulkinnat työelämänmenestystekijät uskomukset voimakkuus Jan 24, 2022
Miten näet itsesi ja muut?

Meillä on usein vankat mielipiteet muista ihmisistä. Alamme rakentaa henkilökuvaa toisesta ihmisestä jo ensi kohtaamisessa – tai oikeastaan jo sitä ennen lukemamme somepäivityksen, ensimmäisen vaihdetun viestin tai netissä tehdyn haun tulosten perusteella. Mielemme luonne on rakentaa ja kertoa tarinaa. Jokaista havaintoamme toisesta höystää koko oma kokemushistoriamme ja hetkessä havainnosta syntyy tulkinta, tulkinnasta johtopäätös ja johtopäätöksestä uskomus, jota alamme vahvistaa täysin tiedostamattamme.

Tarinamme toisesta ihmisestä rakentuu ja kasvaa jokaisen kontaktin myötä. Se elää omaa elämäänsä tiedostamattomassa mielessämme ja vaikuttaa jokaiseen kohtaamiseemme ja kaikkeen toimintaamme. Tarinan suunta määräytyy hyvin aikaisessa vaiheessa, ellemme pysähdy tietoisesti tarkastelemaan sitä. Meille on toitotettu iät ja ajat, että ensivaikutelman voi tehdä vaan kerran. Kuitenkin ensivaikutelma on usein väärä tai vähintäänkin värittynyt. Tämä vaikutelma värittää jokaista havaintomme toisesta, sillä havainnointimme on vinoutunutta.

Havainnoinnin vinoumat

Havainnoinnissamme on monenlaisia vinoutumia. Vuorovaikutukseemme vaikuttavat suodattaminen, negatiivisuus sekä yleistäminen.

Aivomme suodattavat kaikki niille tulevat viestit ja huomaamme ympäristöstämme kaikki sellaiset viestit, jota tukevat senhetkistä ajatteluamme. Ne viestit, jotka ovat ristiriidassa senhetkisen ajattelumme kanssa, eivät pääse läpi. Tästä johtuu se, ettemme kovin helposti lähde muuttamaan meille muodostunutta käsitystä toisesta ihmisestä – emmehän näe siihen mitään syytä. Näin ollen emme anna toiselle ihmiselle koskaan toista mahdollisuutta, mikä on epäreilua.

Havainnoinnissamme on myös negatiivisuusvinouma. Kiinnitämme luonnostaan enemmän huomiota kaikkeen poikkeavaan ja negatiiviseen ympäristössämme. Tämä on ollut elintärkeää hengissä säilymisen näkökulmasta, mutta yhä edelleen skannaamme moninkertaisesti virheitä muiden ihmisten tekemisestä ja toimimisesta suhteessa onnistumisiin.

Kolmas vinouma on yleistäminen. Unohdamme niin tilanteiden kuin kohtaamisten ainutlaatuisuuden ja alamme helposti tehdä yleistyksiä. Tuomitsemme ennen kuin olemme antaneet mahdollisuuden selityksille tai asian tarkastelulle toisesta näkökulmasta.

Meillä kaikilla on kuitenkin mahdollisuus tulla tietoiseksi näistä oman havainnointimme vinoumista.

Voit pysähtyä miettimään:

  • Mitä havaitsit? Millaisia tunteita tai reaktioita havainto sinussa aiheutti?
  • Millaisen tulkinnan teit havainnon pohjalta? Mihin johtopäätökseen päädyit ja miksi? Miten selität havaintojasi?
  • Millaiseen ratkaisuun olet päätymässä havaintojesi pohjalta? Mitä muita vaihtoehtoja voisi olla? Mitä uutta tietoa voisit löytää ja hyödyntää aiheeseen liittyen?
  • Miltä havainto voisi näyttää toisen henkilön näkökulmasta tai ulkopuolisen tarkkailijan silmin?

Usein negatiivisen ajatuksen kanssa auttaa, kun pohtii, mikä voisi olla hyvä aikomus tai tarkoitus toisen ihmisen toiminnan taustalla?

Itseään toteuttavat uskomukset

Vääristyneiden havaintojemme pohjalta alkaa helposti muodostua itseään toteuttavia uskomuksia, joihin toimintamme pohjautuu.

Uskomusten rakentuminen

Näitä uskomuksia voimme lähteä purkamaan kyseenalaistamalla omia havaintojamme sekä tulkintojamme. Erityisen tärkeää on purkaa negatiivisia, estäviä, energiaa vieviä ja jarruttavia uskomuksia. Annetaan itsellemme ja toiselle ihmiselle uusi tilaisuus ja mahdollisuus näkyä parhaimpana versiona itsestään.

Mitä tapahtuu, jos

  • lähdet tietoisesti kiinnittämään enemmän huomiota kaikkeen hyvään itsessäsi ja muissa ihmisissä?
  • yrität tietoisesti kohdata mielestäsi haastavan ihmisen vähintäänkin neutraalein, mielellään positiivisin ennakkoajatuksin?
  • annat tietoisesti uudenlaisille näkökulmille ja ajatuksille aidon mahdollisuuden?

Mallinna itsesi parhaaksi versioksesi

Olemme syntymästämme asti oppineet uusia asioita, taitoja ja toimintamalleja tarkkailemalla, analysoimalla, matkimalla ja mallintamalla muita ihmisiä. Tätä taitoa voit hyödyntää myös matkalla parhaaksi versioksi itsestäsi.

  • Tunnista ne hetket, joissa olet parhaimmillasi ja tule niistä tietoiseksi.
  • Pysähdy tietoisesti kiinnittämään huomiota omiin onnistumisiisi ja vahvuuksiisi vähintään kerran päivässä.
  • Kiitä itseäsi hyvästä toiminnasta.
  • Mieti mitä konkreettista tilanteessa teit, mitä ajattelit ja miltä sinusta tuntui. Mieti mitä taitoja käytit ja mitä vahvuuksia itsessäsi tunnistat.
  • Pohdi missä muissa tilanteissa voisit hyödyntää havaitsemiasi taitoja ja vahvuuksia.
  • Hyväksy itsesi.

Starttaa uuteen päivään pysähtymällä hetkeksi seuraavien kysymysten äärelle:
Miten voisin nähdä itseni parhaimmillani ja vahvistaa tätä kuvaa itsestäni?
Miten voisin nähdä sinut parhaimmillasi ja vahvistaa tätä kuvaa sinusta?

Paras minusta – paras sinusta -ajattelu johtaa hyvää tekevään ja tulokselliseen yhteistyöhön!

Anniina Hukari on intohimoinen työelämän hyvinvoinnin ja tuloksellisuuden yhteenliittäjä, joka uskoo, että paras tekeminen syntyy siinä pisteessä, missä järki ja sydän kulkevat samaan suuntaan. Hukari coachaa ja valmentaa yksilöitä, tiimejä ja ryhmiä, auttaa rakentamaan vaikuttavia valmennuksia sekä kouluttaa huippuvalmentajia.

Lisätietoja Hukarista löydät osoitteesta www.taitotraining.fi sekä https://www.linkedin.com/in/anniinahukari/.

Tämä teksti on aiemmin julkaistu kollega.fi- lehdessä.

Ollaan yhteyksissä!

Liity postituslistallemme niin lähetämme noin kerran kuussa ajankohtaista, mielenkiintoista tietoa sekä maksuttomia harjoituksia ja kirjoituksia kiinnostaviin teemoihin liittyen!